Home    

 Nieuws

 Nieuwbouw

 Hoogbouw

 Architectuur

 Monumenten

 Architecten

 Contact

Architectuur
Rotterdam
(1980 - heden)

TOP 10 Architectuur


1
Erasmusbrug

2Kunsthal

3Kubuswoningen

4. NAI

5. KPN-gebouw

6. Scheepvaart en
     Transport
     College


7. Nieuwe Luxor

8. Schouwburgplein

9. Kantoorgebouw
     De BRUG

10. De Peperklip

                          

Schouwburgplein

Lokatie

Centrum van Rotterdam

Architect

Adriaan Geuze, West 8

Oplevering

1996

Het Schouwburgplein in Rotterdam ontworpen door de Rotterdamse landschap architect Adriaan Geuze wordt door architectuurcritici van over de gehele wereld geprezen. Toch blijft het “nieuwe” plein onderwerp van discussie net als het geval was in de tijd voor het ontwerp van Geuze.

Het Schouwburgplein met links de Pathe-bioscoop en op de achtergrond De Doelen en de Delftse Poort

Lokatie
Het Schouwburgplein ligt in het centrum van Rotterdam, omgeven door winkels van de Lijnbaan, de Pathe megabioscoop, De Doelen en de Rotterdamse Schouwburg.

In de jaren 70 en 80 was het oude Schouwburgplein een verlaten plek. Het was een groot leeg plein met een aantal bloembakken en waterpartij midden in de stad die de wandelaar niet uitnodigde. Om dit te verbeteren werd in 1990 het voorstel van de Rotterdamse landschap architect Adriaan Geuze om het Schouwburgplein opnieuw in te richten aangenomen.

Stadspodium
Het nieuwe plein wordt als een podium gezien met de skyline als decor en is 35 cm boven het straatniveau getilt. Door het licht onder de rand aan te brengen lijkt het plein te zweven. Het plein is ontworpen als een interactief publieke plaats voor verschillende doeleinde gedurende het hele jaar. Het plein heeft diverse verwijzingen naar de haven.

Onpraktisch
Het Schouwburgplein heeft ook een aantal functionele ongemakken zoals een gladde vloer en gebrekkige verlichting. Hiernaast is het plein niet makkelijk toegankelijk en heeft het een kille uitstraling.

Verbeteringen in volle gang
15 juli 2011
De verbeteringen van de toegankelijkheid, sfeer en bruikbaarheid van het Schouwburgplein zijn in volle gang.
Nieuws en foto’s >

 

Revitalisatie Schouwburgplein
9 januari 2010

De Gemeente Rotterdam heeft samen met het bureau West 8 in december 2009 een visie beschreven op het ontwerp en de maatregelen om het Schouwburgplein te ontwikkelen tot een gastvrij, gezellig uitgaansplein in het hartje van de stad. Het huidige plein wordt geoptimaliseerd zodat de bruikbaarheid, de verblijfskwaliteit en de aansluiting op de omgeving worden verbeterd. Realisatie kan in 2010 en 2011 plaats vinden. De visie wordt in januari 2010 in de gemeete besproken.

Impressie Gemeente Rotterdam en West 8

Voorgestelde maatregelen zijn:               De pleinvloer op bepaalde gedeelte versterken zodat er meer plaats is voor grote activiteiten. Vervangen van gladde vlakken door verhoogde houten vlakken. Het plein voorzien van LED schermen. De huidige vloer herstellen. Natuurstenen vlakken met sterkere fonteinen.               

Impressie Gemeente Rotterdam en West 8

Toegankelijkheid van het plein verbeteren door nieuwe brede opgangen.

Impressie Gemeente Rotterdam en West 8

Uitbreiden van terrassen aan de randen van het Schouwburgplein en aanplanten van platanen aan alle zijde van het plein.

Impressie Gemeente Rotterdam en West 8

Verbeteren van de gebouwen rond het plein. De Schouwburg gaat verbouwen. Pathe met de meest prominente plek op het plein heeft het voornemen te verbouwen, gepland in 2012.

  Home                   Website informatie                         Contact